555 Mission

San Francisco, California

The plaza is both an extension of the building’s lobby and a generous civic gesture – creating a new urban place comprised of a plaza, gardens, green wall, seating grove and sculpture that promotes daily activity and downtown culture. The plaza significantly enhances the public realm of downtown San Francisco, prompting John King, Urban Design Critic for the San Francisco Chronicle, to print “The public plaza at 555 Mission is one of the city’s best”. Through a series of sculptural and landscape elements that contribute to the project’s LEED certification, this ‘garden of light’ efficiently uses the compact space to form an enchanting mid-block pedestrian passage. The green wall is built entirely independently of the adjacent building podium wall and was immediately striking as a custom designed stainless steel structure and ultimately beautiful as it quickly matured into a lush vertical landscape.